Dječja folklorna sekcija okuplja oko 20 – ak članova predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta u dobi od 4 do 11 godina u FOLKLORNOJ IGRANOICI KUD-a HŽ.

Mali članovi uče stare već zaboravljene igre, pjesme i plesove kako iz našeg, tako i iz drugih krajeva lijepe naše od Slavonije, Baranje, Posavine, Međimurja…, naravno, sve primjerene dječjem uzrastu. Djeca tako kroz igru, pjesmu i ples uče kako su naši stari nekad živjeli, kako su govorili, oblačili se itd. Dosadašnji rad sa djecom dokazuje kako upravo ta djeca mogu biti pravi baštinici kulture i običaja svog kraja, te da rad s njima znači zapravo sigurnost kako sve to neće utonuti u zaborav!

Dječja folklorna sekcija sudjelovala je na mnogobrojnim manifestacijama i raznim dječjim smotrama folklora.

Pročelnica i voditeljica dječje folklorne skupine KUD-a je Snježana Huđek (098/9486-015, hzfolklor@gmail.com).Srednja folklorna grupa okuplja 20 članova u dobi od 12 do 17 godina, tj. polaznike osnovne i srednje škole.

Naši mlađi članovi tako uvježbavaju svoje plesne korake dva puta tjedno i punom parom naprijed grabe korak sa „velikim“ folklorašima. Svojim izuzetnim trudom i zalaganjem, već sada se može primijetiti, će zasigurno jednog dana preuzeti ostavštinu svojih starijih prijatelja i kolega iz društva te će i dalje ponosno predstavljati ime KUD-a na folklornoj sceni kako to ustvari čine već i danas.Odraslu sekciju čine oko 40 aktivnih plesača i tamburaša.

Folklorno tamburaška sekcija sudjelovala je na svim značajnijim kulturnim manifestacijama tijekom godine u gradu Varaždinu, Hrvatskoj, te mnogim europskim gradovima i svjetskim festivalima folklora u Vel. Britaniji, Španjolskoj, Češkoj, Francuskoj, Austriji, Švedskoj, Norveškoj, Turskoj, Italiji. Slovačkoj, Mađarskoj i dr.

Sekcija ima bogati repertoar koreografija iz svih krajeva Hrvatske, a posebno njeguje i izvodi pjesme i plesove sjeverne Hrvatske (Prigorje, Zagorje, Podravina i Međimurje).

Voditelj srednje i odrasle folklorne grupe KUD-a je Kristijan Farkaš (098/1789-745, hzfolklor@gmail.com), a pročelnica folklorne sekcije je Tihana Eršeg.

Društvo u svom repertoaru izvodi:

  • Zagorja
  • Podravine
  • Prigorja
  • Bunjevca
  • Banata
  • Međimurja
  • Posavine
  • Baranje

Također, društvo je svjesno važnosti očuvanja vlastite kulturne tradicije, ali i činjenice da je ta ista prepoznata u svijetu i da su neki dijelovi uvršteni u popis UNESO-ove svjetske baštine. Bilo da se ta tradicija očituje kroz pjesme, plesove ili govor, društvo je pokušava prikazati i očuvati na najbolji i što atraktivniji način.Termini proba:
Ponedjeljak 19:00 - 22:00 sati ( srednji i veliki )
Srijeda 19:00 - 22:00 sati ( srednji i veliki )
Četvrtak 18:00 - 19:30 sati ( Folklorna igraonica (4-11 godina) )

Najnoviji događaji

05 OŽU 2016
Pri treh bratih

Ormož

Detalji
26 PRO 2015
Djed Božićnjak

Varaždin

Detalji
06 PRO 2015
Sveti Nikola

Varaždin

Detalji
23 STU 2015
Promocija knjiga

Vukovar

Detalji